V zimním období máme málo čerstvého ovoce a zeleniny a tedy i vitamínů. Nabízíme vám tip, jak si jednoduše vypěstovat zelené bylinky třeba v misce za oknem.
Klíčky
Klíčky mají v kuchyni všestranné použití. Lze je přidat do salátů, na obložený chléb, do polévek i pomazánek. Jsou bohaté na bílkoviny, minerály i vitamíny, především vitamín C. Mohou se pěstovat v kterémkoliv ročním období, ale nejvhodnější jsou právě na jaře. Na klíčení se hodí fazolky mungo(chutnají jako hrášek, jsou jemnější), čočka, cizrna, pšenice špalda, řeřicha nebo klíčivá směs, kterou koupíte v prodejnách zdravé výživy. POZOR! Nikdy nenakličujte běžné fazole - nevařené jsou jedovaté.
Klíčení:
3 hrníčky jemně nastrouhané syrové mrkve, 2 hrníčky polohrubé mouky, 1 hrníček cukru, 1 hrníček rostlinného oleje, 3 vejce, půl hrníčku sekaných vlašských ořechů a rozinek, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky mleté skořice, špetka soli
Do větší mísy vsypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva,cukr,rozinky s ořechy, skořici a sůl. Přidáme strouhanou mrkev, 3 celá vejce, olej a důkladně promícháme. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě při 180°C 50-60 min.
Zelenina v této úpravě obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, posiluje krev a imunitu, podporuje chuť k jídlu, napomáhá trávení a pomáhá vytvářet zdravou střevní mikroflóru. Navíc v této úpravě dlouho vydrží a my máme vždy připravený chutný salát.
ZÁKLADNí RECEPT:
1 kg zeleniny vhodné ke kvašení
1 rovnou čajovou lžičku soli (15 g)
(kmín - podle chuti, nemusí být)
nádobu na kvašení (Ideální je speciální keramická nádoba, můžeme ale použít i větší zavařovací sklenici. V tom případě zeleninu ve sklenici zatížíme menší sklenicí, kterou naplníme vodou a uzavřeme víčkem. Velikost menší sklenice musí být taková, aby prošla hrdlem větší sklenice, ale aby byla poměrně těsná a dovnitř nešlo moc vzduchu. Použijeme-li například zavařovací sklenici 4l, zatížíme ji zavařovací sklenicí 0,7l nebo skleněnou lahví od minerálky.)
POSTUP:
Zeleninu jako je zelí a cibule nakrájíme najemno, mrkev, ředkve, apod. nastrouháme nahrubo, křen nakrájíme na kolečka. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, případně kmín a směs dobře propracujeme rukama až pustí šťávu, potom ji natlačíme do nádoby. Zelenina musí být upěchovaná a musí být úplně ponořena ve šťávě. Pokud je šťávy málo, přidáme trochu vychladlé převařené osolené vody. Takto připravenou zeleninu necháme v pokojové teplotě (nad 20°C) kvasit asi 5-7 dní. V průběhu kvašení můžeme ochutnávat, jak se nám bude zdát dobrá kyselost zeleniny. Při kvašení může z nádoby vytékat šťáva, umístěte ji proto raději do hlubší mísy nebo lavoru. Pozor, během kvašení se vytváří pěna, která po vykvašení opadne.
Proces kvašení zastavíme tak, že sklenici umístíme do chladu (do ledničky). Vykvašenou zeleninu můžeme ponechat v kvasné nádobě nebo ji přemístit do menších skleniček a uchovat v chladničce.
VHODNÉ KOMBINACE ZELENINY:
Je dobré použít maximálně 3-4 druhy zeleniny
Zelí + mrkev + cibule
Zelí + celer + cibule + červená řepy
Zelí + červená řepa + křen
Zelí + křen (na 1 kg zelí 1 vrchovatou lžíci strouhaného křenu)
Zelí + bílá ředkev
Zelí + tuřín + cibule
Mrkev + cibule
Celer + cibule
Červená řepa + cibule + křen
Červená řepa + jablka
K zelenině můžeme přidat i ředkvičkové nebo hořčičné listy nebo kopr.